Culmea ipocriziei la romani este importanta pe care o dau cand vine vorba despre diacritice;
am mai multe cunostiinte care nu sunt in stare sa se exprime
o zi intreaga doar in romana,
altii nu pot crea o propozitie fara sa introduca vreo 2-3 cuvine in engleza lor de balta.
sau orice alta frantura articulata fara sens in limba noastra "draga"...
insa au pretentia de a folosi diacriticele,
macar in scris sa nu fim analfabeti, nu?
Era normal sa vina si revolta impotriva acestor mazgaleli fara de care ne descurcam
la fel de bine si sa citim si sa intelegem sensul propozitiilor.
In DOOM am lasat "poporul" anagramat sa modifice limba romana,
am schimbat, debusolat si incurcat doar oamenii care stiau sa scrie corect.
Atat.
Insa diacriticele astea idioate au sens, TREBUIE sa ramana,
sa fie folosite,
pentru ca NU ne intelegem fara ele,
Nu realizati, dar voi nu pricepeti ce am scris aici!
pentru ca nu am diacritice traznile-ar creierii alora care le-au inventat!!
si tuturor celor ca incearca sa impuna altora sa le foloseasca.
„Nu realizati, dar voi nu pricepeti ce am scris aici!
RăspundețiȘtergerepentru ca nu am diacritice traznile-ar creierii alora care le-au inventat!!”
dumitrucondrea
În limba română există litere care au şi diacritice. Aceste litere, le ştim de mici, de la grădiniţă: Ă, Â, Î, Ş, Ţ. Ţin minte cum fiind la grădiniţă, am pus întrebarea, care este diferenţa dintre  şi Î. Atunci, mi s-a dat o explicaţie uşoară dar care s-a întipărit în mintea mea pentru totdeauna: „Cuvântul ROMÂNIA” se scrie cu  şi nici într-un caz cu Î, adică ROMÎNIA”. Atunci am crezut că litera „” a fost special gândită pentru a scrie cumva mai special cuvântul „ROMÂNIA” şi restul cuvintelor ce au ca rădăcină acest cuvânt: român, româna, româneşte, etc.
Apoi am găsit în unele cărţi editate în România, prin anii 1950, cum cuvântul „România” era scris prin „RomÎnia”. Iarăşi au apărut întrebări în capul meu de copil, de ce totuşi se scrie fie întru-un fel, fie în altfel unele cuvinte, folosind diferite diacritici. Dar aceasta era doar problema gramaticii limbii române din diferite timpuri.
Mai apoi, deja fiind în gimnaziu, am auzit de la profa mea de română, faptul că limba noastră arecel mai bine dezvoltat alfabet din lume, deoarece fiecare literă din alfabetul nostru dă o formă scrisă la toate sunetele de bază utilizate în vocabular. Spre exemplu în limba italiană trebuie să foloseşti combinaţia de „zz” pentru a scrie sunetul „ţ”. În engleză combinaţia „sh” este echivalentul la sunetul şi respectiv litera noastră „ş”.
Tot în gimnaziu fiind, calculatorul şi internetul a început să devină o parte tot mai mare din viaţa mea. Îmi amintesc cum stăteam pe chat-uri, ca şi MIRCK-ul sau altele. De acolo m-am învăţat să tapez cuvintele româneşti fără a folosi diacritice. Astfel se primea să scriu cuvântul „CHIŞINĂU” spre exemplu, în forma următoare „CHISINAU”. Automat ieşea alt cuvânt, chiar dacă toţi înţelegeau că lipsesc diacritice. De atunci noi toţi continuăm să simplificăm tapatul la calculator, utilizând tastatura pentru limba engleză, fiind lene să trecem la cea română. Pentru ce să ne complicăm cu câteva taste în plus?
Azi observ că mulţi tineri şi persoane adulte, atât din Moldova cât şi din Romania, folosesc aceasta tastieră engleză, fără diacritici, pentru a scrie ceva în net. Oare e corect să facem asta? Dacă tot ne lăudăm că avem o limba melodioasă, şi cu un alfabet aproape perfect, de ce în lumea virtuală, noi o simplificăm şi nu transmitem sensul şi sunetul adevărat al cuvintelor?
Mă uit la felul cum scriu prietenii mei de pe facebook din Ungaria, Letonia şi Lituania. Ei toţi folosesc diacriticele limbii lor, respectiv maghiara, letonă şi lituaniană. Oare de ce ei nu încercă să simplifice limba lor în spaţiul virtual? Aţi avut vreodată ocazia să scrieţi de la o tastieră ce e programată pentru limba maghiară? O să vă pierdeţi în mulţimea de diacritice care sunt acolo, şi totuşi ungurii o fac. Ei scriu cu diacritice! Dar noi? Poate a venit şi timpul nostru să scriem cu diacritice toate statusurile noastre de pe facebook şi nu numai?!
Mars, ma.
RăspundețiȘtergereDaca ai atatea de spus, apuca-te de un blog personal.